Onintelligente gesprekken voor de massa

Forum / Weetenschappen der Dompraet / Krediet crisis       

Pagina 1 van 2 ---- - 1 - [2]
Aljar 
Handelaar met v...

17-10-2008
18:30:29
Iedereen praat erover, maar wat is het en hoe komt het? Hier een duidelijke uitleg.

http://www.youtube.com/watch?v=SwRFoxgEcHc

Wat deze uitleg extra bijzonder maakt is dat het vorig jaar al is opgenomen.

[Bewerkt op 17-10-2008 - 18:30:47]


Hilberto 
Admin

18-10-2008
20:28:52
Keurig stukje :) Heel mooi hoe er uitgelegd wordt hoe een pakket credietjes verkocht worden enzo.

A - Ik heb een pakketje te koop
B - Oh, wat zit er in ?
A - Ik heb geen flauw idee
B - Ok, hoeveel wil je ervoor hebben?
A - 120 miljoen pond !
B - Deal !

En dan in cynisch geventileerd engels. Ik vind het mooi.


Eelco 
Student

20-10-2008
10:39:31
Mooi filmpje. Hard om gelachen.

Youp vindt het trouwens allemaal even prachtig:

Quote :
Rijkjavik

De oplichter weet altijd bij wie hij moet zijn. Bij de hongerige hebberd. En van die laatste heb je er heel veel. Het halve Gooi barst van de trek en hapt altijd gretig toe. De oplichter en tennissponsor René van den Berg, die de meest onmogelijke rentes beloofde, weet daar alles van. De jongens van Palm Invest en Easylife wisten ook waar ze het moesten halen. Of ik medelijden met de slachtoffers heb? Natuurlijk niet. Ik moet er juist hard om lachen. En met die van Icesave? Ook niet. Dat zijn gewoon sneue sukkels, die voor een half procentje meer het internet afstruinden en hun geld ongezien bij een stelletje niet al te capabele Vikingen dumpten. Aandoenlijk toch?

Hoorde deze week het vrolijke verhaal over een medisch specialist in het Gooi, die eerst een groot deel van zijn bij elkaar geopereerde kapitaal aan die René van den Berg gaf en de rest van zijn geld nu in IJsland is kwijtgeraakt. Grappig? Heel grappig. Alleen mag hij mijn acute blindedarm nog niet opereren. Waarom niet? Omdat hij er met zijn hoofd niet bij is. Waarschijnlijk nooit geweest. Altijd met zijn hoofd op Beursplein 5 of een of ander obscuur bankje. Hij is al bij een bijstandswoning wezen kijken. Hij vindt het klein, maar heeft geen keus. Zijn vrouw gaat ramen lappen bij de zus van hun voormalige werkster. Zelf neemt hij een krantenwijk. Liefst ’s ochtends omdat het dan nog donker is. De dokter in de Lidl en de Aldi.

Ik begrijp dat de familie Froger een zeer symbolisch televisieprogramma heeft gemaakt. Van een Gooise villagrond naar een droeve doorzon in een Vogelaarwijk. Boven veel Blaricumse en Bloemendaalse landhuizen pakken de donkere wolken samen. Zwetende papa’s en knarsetandende mama’s zitten boven hun calculator en vragen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Het antwoord weten ze natuurlijk wel, maar willen ze zelf niet geven. Hebzucht, hebzucht en nog eens hebzucht. Nog duurder skiën, een nog bredere terreinwagen en wat te denken van de met merkkleding uitpuilende kledingkasten.

Hockeyen is niet alleen tegen een balletje slaan, maar een totaal gebeuren. Een way of life. En dat kost geld. In sommige streken is het leven een meedogenloze competitie. Jan-Willem een iPhone, dan Floris ook zo’n overbodig hebbedingetje. Fleur iets van Maison de Bonneterie, dan Rosemarijn ook. Zo was het in mijn jeugd en zo is het nog steeds. Tot op het ondergoed zijn ze gelijk en hun hempies komen niet van de Hema. Heel de jeugd in Amsterdam-Zuid heeft een Vespa onder de kakkersreet. Dat is niet erg, maar het moet betaald en daar moeten veel ouders rare strapatsen voor uithalen. En dat gaat wel eens mis. Erg? Absoluut niet. Wat is er tegen een Vogelaarwijk?

Komen ze daar ook terecht? Nee! Waarom niet? Omdat er bij de meesten nog wel ergens een potje is. Goed boerende ouders, steenrijke grootouders of een afgevulde broer. En je laat je familie niet vallen. Het is zo zielig als ze van de hockeyclub af moeten of nooit meer 18 holes mogen lopen.

Hun wezenlijke bestaan hangt er van af. Maar neemt u van mij aan dat er deze weken veel leed op het kunstgras rondzwalkt. Het is in die kringen geen gewoonte dat je het toegeeft, maar bij velen staat het huilen nader dan het biertje.

Moet in deze dagen veel aan mijn verstandige Amsterdamse vader denken. Zijn werk was beleggen. Hij deed dat in dienst van een grote multinational. En volgens mij deed hij dat goed. Toen ik ooit mijn eerste centen had verdiend vroeg ik hem, de kenner bij uitstek, wat zoal een goede belegging was. Hij keek me lang aan en zei kalmer dan kalm: „Een goede nachtrust”. Dit antwoord heb ik mijn leven lang in mijn kale kop geknoopt. Een goede nachtrust!

Rij dit weekend door de lommerrijke lanen in de wat duurdere villawijken en zie in veel kapitale huizen het licht branden. Omdat ze aan het feesten zijn? Integendeel. Zorgen. Hele grote zorgen.
Hilberto 
Admin

20-10-2008
16:23:06
Mensen die maar een paar duizend euro gespaard hebben, Ijsland betrouwbaar toeleek, geen verstand van bankieren hebben en graag een hoge rente wilden hebben (kortom, 95% van onze bevolking) had dit volgens mij allemaal kunnen overkomen. Niemand maakte zich een jaar geleden druk over de vraag of banken failliet zouden kunnen gaan.

Ik volg zijn kwalificatie daarom niet helemaal ("sneue sukkels, die voor een half procentje meer het internet afstruinden en hun geld ongezien bij een stelletje niet al te capabele Vikingen dumpten").

Voor de slachtoffers heeft het allemaal vrij weinig met humor te maken volgens mij (als het niet door de NL overheid gefixt was (tot 100.000)).


Eelco 
Student

20-10-2008
21:03:18
Quote :
Mensen die maar een paar duizend euro gespaard hebben, Ijsland betrouwbaar toeleek, geen verstand van bankieren hebben en graag een hoge rente wilden hebben (kortom, 95% van onze bevolking) had dit volgens mij allemaal kunnen overkomen. Niemand maakte zich een jaar geleden druk over de vraag of banken failliet zouden kunnen gaan.


Maar als je totaal geen verstand van bankieren hebt, zet je je geld toch niet voor een 1/2% extra op een bank waar je nog nooit van gehoord hebt in een land waar je niets van weet (wat voor de meeste mensen geldt).

Maar goed, het kan altijd nog dommer, kijk maar naar de gemeenten en provincies die hun geld in IJsland hadden staan.

[Bewerkt op 20-10-2008 - 21:04:24]


Hilberto 
Admin

20-10-2008
23:11:03
Quote :
Maar als je totaal geen verstand van bankieren hebt, zet je je geld toch niet voor een 1/2% extra op een bank waar je nog nooit van gehoord hebt in een land waar je niets van weet (wat voor de meeste mensen geldt).


Ik zou het zo gedaan kunnen hebben. Zal wel naief zijn. Maar banken vallen over het algemeen niet om.


Eelco 
Student

21-10-2008
09:27:00
Dat laatste is niet helemaal waar. Ook voor de kredietcrisis is hier en daar wel eens een bankje omgevallen, bijv. Van der Hoop in 2005.

Ik zit al m'n hele leven bij de Rabobank en zou, voordat ik m'n geld op een andere bank zet, precies uitzoeken wat voor bank dat is etc. (met name als het een buitenlandse bank is).

Ik begrijp wel dat mensen gelokt worden door een hoge rente, maar ik wist echt niet dat er zo gemakkelijk over gedacht wordt. Het is wel je geld (voor sommigen best veel) wat je aan iemand in bewaring geeft.


Hilberto 
Admin

21-10-2008
10:10:43
Ik heb een paar jaar geleden wat geld bij de ASN bank neergezet. Ik hoorde Wouter Bos laatst zeggen dat ie daar ook wat heeft, en dat t wel goed zit.. maar echt niet dat ik me daar toen in verdiept heb. Maar goed, als je net zoveel spaargeld hebt als ik (of minder, onder 20k blijven) en je zet t in NL neer, dan maakt het ook allemaal geen barst uit waar je het neerzet.

Henk noemde Eurobank (of iets wat daar op lijkt?) uit Turkije. Bijna zelfde rente als IceSave. Gevoelsmatig minder betrouwbaar (Turkije vs Scandinavië), maar de bankgarantie wordt daar somehow geregeld via de NL bank... Typisch gevalletje van bruikbaar uitzoekwerk.


Ferdau 


21-10-2008
11:37:21
Eurobank heeft een vestiging in NL en valt daarom onder de (strenge) voorwaarden die de Nederlandsche bank stelt aan banken.
Als Bos echter zijn pecunia bij de ASN bank heeft staan, dan lijkt me dat wel de überveiligste plek.

Over betrouwbaarheid: ik had die IJslanders ook hoog zitten, maar dat is dus ook drijfzand gebleken.


Aljar 
Handelaar met v...

21-10-2008
17:22:13
Het zit iet anders. Zodra een bank een Europese vergunning heeft mogen ze een filiaal openen in Nederland. Dat wil niet automatisch zeggen dat ze onder de Nederlandse garantieregeling vallen. Icesafe had dus een filiaal in Nederland maar viel/valt niet onder de Nederlandse garantie regel. Ook kon DNB niets/weinig doen toen ze zagen dat het verkeerd ging. Of Eurobank onder de regeling valt weet ik niet. Volgens het lijstje op de DNB site niet, maar zoals ze zelf zeggen is die lijst niet uitputtend. De ASN bank staat er overigens wel op.

Ferdau 


22-10-2008
10:58:06
Ik hoop dat de Eurobank er wel onder valt. Zoiets had ik via mijn ouders gehoord. Dat is namelijk de Turkenbank waar ik eerder aan refereerde.

Is de Europese bank dan minder streng dan DNB?


Eelco 
Student

24-10-2008
13:34:06
Dat laatste zou ik niet weten, misschien dat Aljar een idee heeft.

Om het even wat breder te trekken, het valt me op (niet hier, maar in het algemeen) dat veel mensen geen idee hebben hoe hun financien geregeld zijn etc. Om een voorbeeld te geven: Uit een onderzoekje bleek een paar weken geleden dat ruim de helft van de Nederlanders niet weet hoe zijn of haar hypotheek in elkaar zit. Dat is toch schokkend, of niet? Je leent een bedrag van, laten we zeggen, een paar ton en weet niet precies wat de voorwaarden, risico's etc. zijn. Dat kan ik niet begrijpen.

Ik denk dat dit ook een reden is waarom zoveel mensen zich zo snel zorgen maken als er in de media berichten verschijnen over een financiele (of economische) crisis. Als je geen idee hebt hoe jouw zaken geregeld zijn, weet je dus ook niet wat de gevolgen voor jou persoonlijk zullen zijn. Door de paniekverhalen op tv denken veel mensen gelijk aan het ergste.


Bee 


24-10-2008
14:35:47
We moeten maar weer terug naar al onze spaarcentjes in een oude sok onder t matras

Ferdau 

24-10-2008
15:05:51
Goed idee! Vinden ze nóóit....

Ik denk wel dat Eelco gelijk heeft. Mijn buurman kan ik na 4 keer uitleggen nog steeds niet duidelijk maken waar de papierbak staat. Laat staan dat je hem het verschil tussen een liniaire of een annuiteiten hypotheek duidelijk kunt maken....

(P.S. Ik ken het verschil zelf ook niet, maar het is mij mogelijk wel uit te leggen, hoop ik...)

Trouwens, mijn buurman is ook altijd erg gestressed, dus de theorie klopt wel.


Hilberto 
Admin

25-10-2008
11:13:12
Ik kan me voor een boel dingen interesseren, maar bij economische fratsen is dat allemaal redelijk beperkt helaas (er is soms wel wat te halen, dus soms jammer). Maar bij een hypotheek gaat t om een groot bedrag waarmee je jezelf jarenlang opzadelt. Het lijkt me toch wel handig om dat een beetje netjes te regelen..

Mooi verhaal van je buurman, Ferdau. Die van mij begint elke zin met 'Derom siz ik ...'. Daar wou ik het bij laten.


Hilberto 
Admin

02-11-2008
16:51:40


Eelco 
Student

19-02-2009
09:47:46
Kameraad Knevel vroeg zich eergisteren af of we na de publicatie van de nieuwste CPB-voorspellingen nog steeds een rijk land te noemen zijn............ Diepe zucht......

Ik had 'm willen toeschreeuwen: 'Nee, natuurlijk niet. Heb je al die hongernegertjes niet zien lopen langs de A1, op zoek naar een beetje voedsel?'Hilberto 
Admin

19-02-2009
14:48:20
Wat een pannenkoek ! (HET woord van 2009)

Als je je baan niet kwijtraakt merkt je er verder geen ene flikker van.


Eelco 
Student

19-02-2009
15:10:21
Nou ja, behalve dan dat je iedere dag langs al die bedelende hongernegertjes moet rijden:)

[Bewerkt op 19-02-2009 - 15:10:32]


Ferdau 


19-02-2009
20:15:43
Als je d'r maar LANGS rijdt.....

<-- Terug naar Forumindex --     - 1 - [2]
Artwork, coding en design zijn geregeld door de filantropische instelling Dompraat.nl. Copyright © (2002-2003) Dompraat.nl. Commentaren, lofliederen en suggesties worden met graagte ontvangen. Laat een berichtje achter op het forum!