Onintelligente gesprekken voor de massa

Forum / Weetenschappen der Dompraet / Vooruitgang       

Hilberto 
Admin

07-11-2007
10:33:48
Quote :

Centrale maakt elektriciteit uit zoet en zout water
Uitgegeven: 1 november 2007 16:12
Laatst gewijzigd: 1 november 2007 16:14

ROTTERDAM - Rijkswaterstaat en energiebedrijf Eneco gaan een elektriciteitscentrale bouwen die op een schone manier elektriciteit maakt door zout en zoet water te mengen. De centrale komt te staan bij de Afsluitdijk, waar zowel zout water uit de Waddenzee als zoet water uit het IJsselmeer beschikbaar is.

De partijen maakten donderdag bekend een intentieverklaring te hebben getekend. De centrale is op laboratoriumschaal ontwikkeld door het bedrijf Redstack en maakt gebruik van de techniek Blue Energy.

Met een speciaal membraan tussen de zoet- en zoutwaterstromen worden daarbij zoutwaterdeeltjes opgevangen, die elektrische stroompjes afgeven. Bij samenspel van vele membranen ontstaat genoeg elektriciteit voor gebruik in woningen.

(c) ANPEnergie opwekken met osmotische druk. Waarom heeft niemand dat eerder verzonnen ?


Eelco 
Student

07-11-2007
15:08:25
Klinkt wel aardig. Door onze relatie met het water, is ons land natuurlijk bij uitstek geschikt voor dit soort dingen. Toch moet er een nadeel zijn, anders zou het toch wel eerder zijn bedacht?

Hilberto 
Admin

07-11-2007
18:56:07
Zal wel niet zo efficient zijn. In principe kun je een schoepenrad in elk stuk boomschors duwen. Maar het water stroomt daar ook niet hard genoeg omhoog om wat op te leveren.

Waterkrachtcentrales zie je ook alleen icm gigantische stuwdammen. Gewoon een serie ouderwetse watermolens in de rivier, voorzien van een dynamo, is blijkbaar geen zinvolle optie.


Hilberto 
Admin

16-11-2007
05:29:04
... maar ze kunnen (volgens documentaire) een zo'n zout/zoetwatercentrale bij de afsluitdijk neerflatsen die de 3 noordelijke provincies geheel van stroom kan voorzien.. Dat is toch geen kattepis !

IL Fenomeno 
crematoriumtest...

16-11-2007
20:51:25
Dat noem ik toch wel redelijk efficiŽnt. Leuke documentaire btw. Was ook voor een leek redelijk te begrijpen.

Hilberto 
Admin

17-11-2007
14:02:40
Alleen wel een tikje irritant dat men naast gewone stroom en groene stroom nu ook blauwe stroom wil onderscheiden :)

IL Fenomeno 
crematoriumtest...

19-11-2007
19:59:21
Zou het ook raar ruiken? ;-)

Hilberto 
Admin

07-12-2007
18:20:49
Het duurt even, maar het kwartje is misschien toch wel gevallen, zo lijkt t. De zinloze zandbakken van Afrika en het M. Oosten gebruiken voor zonnecentrales. En nu hebben ze ook nog bedacht dat ze water kunnen ontzouten als ze toch bezig zijn. Nog even en ze gaan het zout ook verkopen :)

Quote :

BRUSSEL - Zonne-energie opgewekt in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet Europa in de toekomst ruimschoots kunnen voorzien van schone energie.

Met die boodschap kwam prins Hassan van JordaniŽ woensdag naar het Europees Parlement in Brussel.

Het idee lijkt zo simpel. Spiegels in de woestijn weerkaatsen en concentreren het zonlicht en creŽren daarmee warmte die wordt omgezet in stoom. Daarmee worden turbines en elektrische generatoren in beweging gezet. De schone energie die dat oplevert kan via een hoogvoltagenet naar Europa.

Energie

Als 0,3 procent van de woestijnen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt volgezet met dergelijke zonnewarmtecentrales, kan dat al genoeg energie voor Europa opleveren.

De Jordaanse prins Hassan bin Talal is een van de 'gezichten' van het project, waar ook de Club van Rome, het Duitse ministerie van Milieu en het Duitse ruimtevaartcentrum aan meedoen. De Club van Rome vraagt een budget van 10 miljard euro voor de uitwerking van de ideeŽn.

Zonnewarmtecentrales zijn niet nieuw. Sinds 1985 is er al een in gebruik in CaliforniŽ en ook Spanje bouwt er een.

Olie

De voordelen zijn evident: vrijwel geen uitstoot van schadelijke broeikasgassen en Europa wordt minder afhankelijk van gas uit Rusland of olie uit het Midden-Oosten.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde dolenthousiast op het plan. "Fascinerend. De Arabieren gaan duurzaam", concludeerde ze.

Zeewater

"Het project is effectiever dan windmolens en kan tegelijk het zeewater ontzouten. Het biedt dus energie en drinkwater tegelijk voor veel mensen. En het voorkomt veel CO2-uitstoot, wat goed is tegen de klimaatverandering."

Corbey vindt dat de Europese Unie zeker moet meebetalen aan het project, dat 10 miljard euro kost. "Afgezet tegen de stijgende olieprijs is dat bedrag niet veel. En de crisis die op ons afkomt is zeer groot: over vijftien jaar voelen we aan den lijve dat de olie opraakt."Moddereter 


13-12-2007
19:56:43
Weet ik niet

Hilberto 
Admin

14-12-2007
10:49:21
Nee ? Nou denk er dan nog maar even goed over na. Ik denk toch wel zeker te weten dat het zo is.

IL Fenomeno 
crematoriumtest...

19-12-2007
22:44:32
Bij nader inzien denk ik toch dat het niet klopt, aangezien dat wat hij zegt ook wel weer een kern van waarheid bevat.

Aljar 
Handelaar met v...

19-12-2007
23:19:56
Toch is het wel iets waar zeker nog wel even over nagedacht mag worden voordat er keiharde uitspraken over het wel, al dan niet, of natuurlijk het mogelijkerwijs misschien, zomaar naar voren gebracht kunnen worden als een unaniem, dan wel in elk geval een meerderheid standpunt. Met inachtneming van enige bedenktijd zou dat natuurlijk wel kunnen maar dan wel eerst alleen op persoonlijke gronden.

Hilberto 
Admin

20-12-2007
16:44:52
Daarnaast vraag ik mij af of ik in dit verband het verschil tussen in feite en in principe nog eens uit moet leggen.

Eelco 
Student

21-12-2007
10:35:56
Quote :
Daarnaast vraag ik mij af of ik in dit verband het verschil tussen in feite en in principe nog eens uit moet leggen.


Doe maar niet!


<-- Terug naar Forumindex --    
Artwork, coding en design zijn geregeld door de filantropische instelling Dompraat.nl. Copyright © (2002-2003) Dompraat.nl. Commentaren, lofliederen en suggesties worden met graagte ontvangen. Laat een berichtje achter op het forum!