Onintelligente gesprekken voor de massa

Forum / DigiTaal o.t.w. Computerstuff / Delphi       

Eelco 
Student

13-09-2007
21:48:40
Quote :
procedure TfrmMain.btnConcatenateClick(Sender: TObject);

var
input1: String;
input2: String;

begin
lblResult.Lines.Add(input1 + ' and ' + input2);
end;

end.


Wat klopt hier niet aan? Het programma zegt dat de identifier 'Lines' undeclared is.


Hilberto 
Admin

13-09-2007
21:50:52
Wat is lblResult voor iets ? Je kwebbelt er tegenaan alsof het een TMemo is, maar misschien is het een Label :)

In dat geval wordt t :
lblResult.Caption := input1+' and '+input2;


Eelco 
Student

13-09-2007
21:53:53
Het is inderdaad een label. Dank je, ben in ieder geval iets verder nu. Was al een uur aan het prutsen, van dat boek word ik ook niet echt veel wijzer.

Eelco 
Student

13-09-2007
21:57:02
Nu verschijnt echter alleen het woord 'and' in beeld en ik wil ook graag de beide inputs van de edit boxes erbij hebben. Leuk man, een hele avond prutsen aan een minuscuul programmaatje.:)

Hilberto 
Admin

13-09-2007
22:37:22
Alle begin is moeilijk.

Je kunt een beetje spelen met de componenten op je formuliertje en de eigenschappen daarvan. Je kunt in de object inspector zien wat voor eigenschappen ieder object (formulier, editbox, memo, label etc) heeft.

Momenteel zit je 2 lege strings tegen elkaar aan te plakken met het woordje ' and ' ertussen. Waarschijnlijk heten je editboxjes Edit1 en Edit2 of iets dergelijk. Een edit heeft in ieder geval een property Text die je hiervoor nodig hebt.

Je kunt natuurlijk ook je strings blijven gebruiken voor je concatenatie en daar eerst de inhoud van je editboxes in zetten.

Veel plezier :)


Eelco 
Student

16-09-2007
19:35:09
Ik snap inmiddels al wat ik fout deed. Heb inmiddels de structuur van het programmeren iets beter in de gaten na een snelcursusje van een medestudent die al redelijk bedreven in programmeren was.

Kan iemand (Hilbert waarschijnlijk) me vertellen waarom je bij het transformeren van een string-variable naar een real-variable het begrip 'code' moet toevoegen en dit 'code' ook moet definieren als Integer-variable?

Dus waarom niet zo: Val(edtTempData.Text, degreesC); , maar zo: Val(edtTempData.Text, degreesC, code);


Hilberto 
Admin

16-09-2007
21:53:44
Klinkt alsof je indd al wat verder bent. Gunstige situatie :)

Die val functie moest ik even opzoeken. Heb ik nog nooit gebruikt. Naar het schijnt probeer ie teken voor teken om te zetten (van string naar getal dus), en als het ergens mis gaat, plant ie de positie van het karakter waarbij het misgaat in die code variabele. Met die variabele zou je dus achteraf weer iets kunnen doen.

Dus als je de functie '1234q1' voert, zet ie 5 in de code, omdat ie niks met die q kan.

Delphi kent overigens ook een StrToFloat functie. Die maakt ook een getal van een string.


Eelco 
Student

16-09-2007
22:04:18
Die laatste ken ik inderdaad ook al. Moest een programmaatje maken waarbij je die functies (Val en Str) moest gebruiken. Zit nu in de if-then-else statements. Vermaak me er wel mee, best geinig.

Aljar 
Handelaar met v...

17-09-2007
17:30:26
FYI die StrToFloat is niet thread safe, tenminste vroeger niet, dus wanneer het op meerdere cores moet draaien om de boel wat op te snellen, is dat geen optie.

Hilberto 
Admin

17-09-2007
17:55:57
Freak! :) Theoretisch geneuzel. Die functie werkt prima (in 99,999% van de gevallen) :P



Eelco 
Student

17-09-2007
19:07:32
Ok, ik haak tijdelijk af, geloof ik.

Hilberto 
Admin

17-09-2007
19:38:57
Thread-safe programmeren komt om de hoek kijken als er meerdere processen tegen dezelfde gegevens aan zitten te kwebbelen.

Dus stel dat proces A een waarde uit een database ophaalt, deze met 1 ophoogt en dan weer op wil slaan, terwijl proces B tegelijkertijd de waarde met 1 wil verlagen en weer opslaan.

Je kunt dan met de volgorde in de knoei komen, waardoor je gegevens niet meer deugen.


Eelco 
Student

14-10-2007
19:20:44
Binnenkort moet ik een programmaatje schrijven als afsluiting van het vak Programming I. Het is echter de bedoeling dat alle studenten eerst een programmaatje omschrijven dat vervolgens door een willekeurige medestudent geprogrammeerd moet worden. De docenten zorgen ervoor dat het uitvoerbaar is en dat het niveau ongeveer gelijk komt te liggen. Om een lang verhaal kort te maken: ik moet een idee hebben voor een leuk programmaatje (niet te moeilijk, beginnersniveau) wat vervolgens door een medestudent gemaakt moet worden. Zelf had ik al een beetje zitten te denken aan een aquarium met vissen (evt. gevisualiseerd als stipjes of iets dergelijks), wat je dan zo zou moeten programmeren dat ze niet tegen elkaar en niet tegen de wand aan kunnen komen, terwijl ze een beetje rondzwemmen. Misschien is dit echter te simpel. Heeft 1 van de programmeerfreaks op dit forum nog een leuk idee toevallig?

Hilberto 
Admin

15-10-2007
14:47:31
Hebben jullie al wat ObjectgeOrienteerd werk gehad ?

Een basaal tekenprogramma is altijd leuk. Cirkels, rechthoeken, lijnen en dan de getekende objecten weer kunnen verslepen e.d. Als je het nog wat interessanter wilt maken kun je het ook zo maken dat er meerdere objecten tegelijk geselecteerd/versleept moeten kunnen worden.

Het is in ieder geval iets wat je heel mooi met OO proggen op kunt lossen.


Eelco 
Student

16-10-2007
13:48:23
We hebben tot nu toe slechts 1 college gehad over OOP. Ik ben bang dat het tekenprogrammaatje nog ietwat te hoog gegrepen is, en ook niet helemaal gebruik maakt van de dingen die we geleerd hebben. Ik zit nu zelf te denken aan iets waarmee je de bevolkingontwikkeling van een land kunt simuleren. (Eventueel zou je ook nog kunnen inbouwen dat bijvoorbeeld in het begin 1 persoon een besmettelijke ziekte heeft, en dan gaan kijken hoe die besmetting zich ontwikkelt doordat mensen elkaar gaan besmetten, maar dit is misschien een beetje pervers).

Aljar 
Handelaar met v...

31-10-2007
18:12:31
Kan je ze niet een simpel regressie programmaatje laten maken? Gewoon een datafiletje inlezen, statistiek dingetjes doen en resultaten weer laten wegschrijven.
Of ben ik te laat met een sugestie?


Eelco 
Student

31-10-2007
18:51:56
Te laat inderdaad. Ik heb het idee van het aquarium ingeleverd, en dan nog met wat extra dingetjes erbij. Waarschijnlijk is het veel te moeilijk, dus het zal wel flink aangepast zijn. De opdracht die ik uit mag gaan voeren is nogal saai: Ik moet een formuliertje voor een verkooporder gaan maken. Het moet 2 lists bevatten, 1 met klantinfo en 1 met productinfo. Voor de rest nog wat klein gepruts. Niet echt interessant ofzo, maar het lijkt me wel te doen als beginneling.

Hilberto 
Admin

31-10-2007
19:56:13
Vermaak je er maar mee. Als het ingewikkeld wordt horen we t wel :P

<-- Terug naar Forumindex --    
Artwork, coding en design zijn geregeld door de filantropische instelling Dompraat.nl. Copyright (2002-2003) Dompraat.nl. Commentaren, lofliederen en suggesties worden met graagte ontvangen. Laat een berichtje achter op het forum!